zbilansowana dieta dla ryb

Zbilansowana dieta dla ryb

Zbilansowanie diety będzie dla ryb tak samo ważne jak dla człowieka. Oboje borykać się będą z podobnymi problemami trawiennymi oraz chorobowymi, jeżeli dieta będzie składać się z tego samego pożywienia bez żadnego urozmaicenia czy złej proporcji poszczególnych składników odżywczych. Jeśli dojdzie do przekarmienia czy niedożywienia na pewno wystąpią problemy.

Ogólnie można powiedzieć, że ryby do prawidłowego rozwoju potrzebują białek, tłuszczu, węglowodanów, witamin, soli mineralnych i wody.

Białka są elementem każdej komórki ryby, zbudowane z aminokwasów, które są niezbędne rybom praktycznie we wszystkich procesach chemicznych, biologicznych oraz metabolicznych. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu ryby potrzebować będą 20 aminokwasów z czego 10 jest niezbędnych i nie będą syntetyzowane przez organizm. Poszczególne aminokwasy oraz ich źródła wyglądają następująco:

metionina – źródło: białko jaj, ryby, owies, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, brukselka, szpinak, brokuły,

arginina – źródło: ryby, owoce morza, ślimaki, kiełki pszenicy, rośliny strączkowe, płatki owsiane, orzechy, migdały, nasiona dyni, soja, natka pietruszki,

treonina – źródło: ryby, nasiona strączkowe, nasiona sezamu, pestki dyni,

tryptofan – źródło: białko jaj, ryby, spirulina, pestki dyni, banan,

histydyna – źródło: ryby, jaja, rośliny strączkowe, płatki owsiane, banan,

izoleucyna – źródło: ryby, jaja, rośliny strączkowe, spirulina,

lizyna – źródło: ryby, jaja, rośliny strączkowe, płatki owsiane, szpinak, natka pietruszki,

leucyna – źródło: ryby, jaja, rośliny strączkowe, kukurydza,

walina – źródło: ryby, owoce morza, spirulina, chlorella, rośliny strączkowe, rośliny zbożowe

fenyloalanina – źródło: ryby, jaja, rośliny strączkowe, pestki dyni, kukurydza, warzywa zielone, owoce.

Karmienie ryb akwariowych

Produktem końcowym trawienia białek będą aminokwasy, które wchłaniane są w jelicie. Aminokwasy, które nie zostały zużyte do budowy komórek są źródłem energii albo służyć będą do produkowania innych składników organizmu.

Tłuszcze ze względu na swój rodzaj wiązania można wyróżnić nienasycone oraz nasycone. Tak jak w przypadku ludzi tak samo w przypadku ryb pożądane są dla nich pierwsze ponieważ szybko wiążą się one z innymi związkami chemicznymi. W żywieniu ryb tłuszcze mają rolę materiału energetycznego a także umożliwiają wchłanianie rozpuszczalnych w nich witamin.

Węglowodany proste, złożone to również ważny element pożywienia dla ryb. Wchłaniane są one bez obróbki chemicznej. Ulegają one trawieniu poprzez działanie odpowiednich enzymów, ale są także takie, które nie będą trawione. Rola cukrów jest istotna, ponieważ wpływają one na odpowiednie trawienie i wypełniają jelita. Zwiększają się skurcze jelit i dzięki temu wypróżnianie ryby przebiegać może zdecydowanie sprawniej.

Witaminy również są bardzo cenne, przede wszystkim dlatego, że organizm ryby nie jest w stanie samodzielnie ich tworzyć, a brak będzie prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Witaminy maja zadania regulacyjne, katalityczne dla większości procesów fizjologicznych, można je dzielić na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie.